Jan Wijbrands
Jan werd geboren op 15 april 1922 te Rotterdam als zoon van Sjoerd Wijbrands en Elisabeth Groenewegen. Hij was hun eerste kind. De ouders dreven een beurscafé op de Grote Markt. Moeder stierf al in 1929. Er brak een moeilijke tijd aan; Jan en zijn drie zusjes moesten naar een kostschool. Bij het bombardement van Rotterdam raakte het gezin huis en café kwijt en moest elders in Rotterdam een nieuw begin maken.
Datzelfde jaar nog trad Jan in in Bleijerheide. Hij kreeg als kloosternaam Remedius. Zijn studie verliep vlot en na zijn priesterwijding in 1947 ging hij naar Rome om kerkelijk recht te studeren. Hij promoveerde in 1950 met een proefschrift over de kerkrechtelijke positie van een religieus die tot apostolisch vicaris of apostolisch prefect benoemd wordt - in verband met zijn latere werk in de apostolische prefectuur Sukabumi (West-Java) een zeer praktisch onderwerp. Zijn rechtenstudie in Rome paste bij zijn persoon: hij dacht gemakkelijk in juridische categorieën en volgens de lijnen van Rome.
Op 11 februari 1951 arriveerde Jan in Indonesië. Hij begon meteen te doceren aan de theologieopleiding van de franciscanen in Cicurug, nabij Sukabumi. Ook begon hij les te geven op het kleinseminarie, op dat moment eveneens in Cicurug gevestigd. Later ontstond het bisdom Bogor, werd het kleinseminarie naar de stad Bogor verplaatst en werd de theologieopleiding van de franciscanen verplaatst naar Jakarta en Yogyakarta. Bij die ontwikkelingen werd Jan uiteindelijk rector van het bisdommelijk kleinseminarie van Bogor.
Dit werk was precies iets voor Jan. Jan voelde dat hij de soepelheid miste voor werk in een parochie, en doceren op het grootseminarie trok hem niet. Het werk op het seminarie was, zeker zoals Jan het aanpakte, rustig en overzichtelijk. Een aantal van Jans eigenschappen kwam hier uitstekend van pas: Jan was plichtsgetrouw, eenvoudig, bereid anderen van dienst te zijn, trouw in het bidden en in het vieren van de eucharistie.
Jan gaf Latijn en Duits en had de zorg voor een goed spiritueel klimaat op de school. Zijn eigen ervaringen op het kleinseminarie vroeger in Katwijk, tot en met de toneelstukken die zij toen speelden, gebruikte hij bij het organiseren van het seminarieleven. Jan hield van tradities. Zo maakte hij jaarlijks met een aantal kleinseminaristen een wandeling van Bogor naar Cipanas, 40 km met sterke hellingen. Praktische zaken lagen hem niet zo; die liet hij graag aan anderen over. Zijn sterke kant was het geven van begeleiding, in gesprekken en nog meer in brieven.
Onder zijn leiding heeft het kleinseminarie een zeer stabiele tijd beleefd en veel studenten afgeleverd die later priester zijn geworden of zich op een andere manier voor de Kerk zijn gaan inzetten. Ook de franciscaanse provincie van Indonesië heeft veel leden die mede door Jan gevormd zijn.
Jan was een beminnelijke medebroeder. Hij hield van gezelligheid. Hij kon zichzelf goed relativeren en kon hartelijk meelachen als een medebroeder, in Leuven afgestudeerd, hem voorhield dat een doctor Romanus een asinus Lovaniensis was. Jan had belangstelling voor medebroeders en familieleden. Op vakantie kon hij goed met zijn neefjes en nichtjes opschieten. Je moest wel wat voorzichtig zijn met het aansnijden van onderwerpen over vernieuwing in de kerk, en je moest er begrip voor hebben dat Jan het vreselijk vond als mensen zich niet aan het recht hielden.
In 1990 verhuisde Jan naar het noviciaat in Depok, 30 km ten noorden van Bogor. Ook dit was een leven dat goed bij Jan paste. Hij was een stabiele factor in het huis, gaf les aan de novicen, hielp bij de parochies in de omgeving met biechthoren en met voorgaan in de eucharistie. Ook vertaalde hij documenten voor franciscanen en franciscanessen.
Erg gezond was Jan nooit. Hij at jarenlang al vijfmaal per dag een beetje, omdat hij het anders niet kon verdragen. In januari 2001 moest hij opgenomen worden in het ziekenhuis, eerst in Jakarta, toen in Semarang, later weer in Jakarta. De jonge medebroeders, oud-leerlingen, kwamen 's nachts bij hem waken. Op 25 maart 2001 overleed hij. De Indonesische provincie verloor een toegewijde medebroeder en won een trouwe voorspreker.
Jan van Beeck (Nijmegen)
No comments:
Post a Comment